3 luni de fotografiat nunti cu Sony A7III

3 luni de fotografiat nunti cu Sony A7III

In urma cu aproximativ 5 luni am luat hotararea sa vand tot echipamentul Canon pe care il aveam si sa fac trecerea catre sistemul mirrorless de la Sony. A fost o hotarare pe care cu greu am luat-o dupa atata timp petrecut alaturi de Canon, insa sosise momentul pentru upgrade de la batranele mele 6D-uri catre ceva mai nou si mai bun. Simteam ca pot obtine mai mult in fotografiile mele, iar echipamentul de la acea vreme reprezenta un impediment datorat de tehnologia imbatranita si sistemul de focus necompetitiv.

Inceputurile in fotografia de nunta…

Pentru cei care nu ma stiu, sunt fotograf de nunta si fac asta la nivel profesionist de ceva ani. In tot acest timp am tras cat de mult am putut de echipamentul meu si am incercat sa ma mentin departe de microbul “gear addict” cu toate ca a existat intotdeauna un “inner battle” cu mine insumi in a investi in diverse scule de care probabil nu as fi avut nevoie. Fotografia de nunta pentru mine a reprezentat abordarea unui nou stil de viata dupa ce mai multi ani fotografiam “chestii” fara substanta, lucruri care nu imi aduceau satisfactia de care aveam nevoie. Asa ca odata cu decizia de a deveni fotograf nunta, totul a inceput sa devina mult mai frumos si plin de sens atunci cand fotografiez oameni si emotiile lor. Si asta pentru ca fotografia de nunta nu este doar un stil de fotografie, ci este precum o poveste de dragoste scrisa din imagini.

Nemultumirile echipamentului vechi

Foarte multi m-au intrebat ce m-a determinat sa fac aceasta trecere catre Sony si ce anume ma nemultumea la echipamentul meu. Pentru inceput poate ar fi bine sa stiti ce echipament aveam pentru a va face si voi o idee despre motivele care au stat la baza acestei mult dorite schimbari. Despre echipamentul vechi si cat am obtinut pe el din vanzare puteti citi aici.

Vreme de 4 ani am fotografiat nunti cu Canon 6D, o vreme cu un singur body si ultimii doi ani cu doua body-uri pentru ca si stilul de fotografiat a evoluat. Mult timp am folosit obiective zoom, 24-70 2.8 II si 70-200 2.8 II IS, insa pentru ca imi doream sa abordez un stil ceva mai creativ, doream o calitate a imagini ceva mai buna si sa imi impun anumite limite dar si sa dau frau imaginatiei am decis sa trec pe obiective fixe. Totul a fost minunat in tot acest timp in care am tras fie cu zoom, fie cu obiective fixe de la Canon, dar odata cu timpul am observat foarte multe limitari care nu imi dadeau pace, foarte multe aspecte care datorate stilului pe care il aveam ma deranjau foarte tare. Imi doream sa vad imaginea inainte de a declansa, sa controlez cat mai bine lumina si sa pot sa ma joc cu aparatura fara sa imi fac griji ca focusul este sau nu unde trebuie. Astfel incepusem sa folosesc destul de des modul live view si ecranul aparatului, insa sistemul de focus invechit si obiectivele luminoase imi dadeau de furca de fiecare data, la fel si luminozitatea slaba a ecranului in special in zile insorite. Probabil ca multi care stiu aparatul Canon 6D, stiu ca in afara de punctul central nu prea te poti baza pe celelalte puncte pentru focus. Astfel am inceput sa ma gandesc la upgrade, ma uitam cu jind la noul 5D Mk4, care tocmai aparuse, insa pretul mi s-a parut prohibitiv pentru piata din Romania. Astfel am inceput sa caut alternative mai bune ca pret si poate(speram eu) mai bune decat un Mk4.

Odata cu participarea la un workshop sustinut de Daniel Chindea, mai multe detalii aici, am vazut o demonstratie live de utilizare a unui mirrorless destul de basic ca si sistem si cat de multe avantaje reprezinta el pentru a usura viata fotografului. Atunci am realizat ca acela este sistemul pe care mi-l doresc in viitor. Un view finder electronic cu care sa vad expunerea inainte de declansare, un sistem de focus extrem de flexibil si performant, un sistem de tracking focus pe fata subiectului si chiar pe ochi, doua carduri de memorie pentru siguranta, un format mult mai mic si mai usor care sa-mi usureze trusa, ecran flexibil, performanta foarte buna la filmare (inclusiv 4K) si alte cateva mici detalii care m-au facut sa-mi doresc sa trec pe sistemul mirrorless.

Sony A7III cu Sony 85mm 1.8
Sony A7III cu Sony 85mm 1.8

De ce Sony mirrorless A7III in fotografia de nunta si nu alt sistem?

Fiecare fotograf profesionist isi alege echipamentul in functie de necesitati si de modul in care doreste sa-l foloseasca. Astfel pentru mine Sony A7 mark III a reprezentat cel mai bun raport pret-performanta din ceea ce aveam disponibil la vremea respectiva (Iunie 2018). Mai mult decat atat la acea vreme era singurul sistem mirrorless cu senzor full frame de pe piata. Pentru ca sa fiu sincer, din punct de vedere al aspectului si nu numai imi place deosebit de mult Fujifilm, insa nu m-am putut impaca cu ideea ca voi avea un senzor crop fata de mirrorless… Imi doresc o depth of field asa cum doar un senzor full frame imi poate oferi si mai ales o capacitate sporita in lumina slaba. Si asta pentru ca in ultima vreme sunt destul de mare fan al fotografiei fara flash. Ca alternativa mai aveam Panasonic si Olympus, ambele niste sisteme incredibile, insa le lipsea ceea ce eu imi doream, iar Sony odata cu noua serie de A7 RIII si III au introdus de departe cel mai bun sistem de focus si tracking pe ochiul subiectului. Fapt care m-a cucerit instant si am stiut ca acest aspect imi va usura viata extrem de mult.

Dupa 3 luni de la cumparare…

De curand au trecut 3 luni de cand am facut aceasta trecere la Sony, timp in care am realizat undeva in jur de 7 nunti si vreo 5 botezuri. Insa ce s-a schimbat in stilul meu si in modul de lucru de cand l-am adoptat, dar mai ales ce s-a imbunatatit?

In primul rand trag mai putine cadre la fiecare eveniment, iar pentru orice fotograf de nunta acest lucru este destul de important. Prin folosirea noilor Sony A7III am redus aproape la zero numarul de cadre ratate datorate vitezei de lucru si situatiilor de trecere de la lumina putina la lumina zilei si am redus aproape la zero numarul cadrelor in care focusul era de multe ori in balarii.

Prin faptul ca per total aparatura este mai usoara nu ma mai doare spatele dupa o zi intreaga in care am fotografiat o nunta, trusa este mai usor de transportat, iar incheieturile mele de la palma si cot imi multumesc pentru aceasta schimbare in bine. Am avut o perioada foarte mare in care inainte aveam grip pe 6D, iar acesta in combinatie cu 70-200mm nu facea decat sa para ca dupa o zi intreaga de fotografiat sa ma simt ca dupa ce am fost la sala si sa fac febra musculara destul de des, plus durerile articulare specifice.

Calitatea imaginilor mele a crescut! Fisiere mult mai permisive in dynamic range, o rezolutie per total mult imbunatatita fata de Canon, dar mai ales compozitia din majoritatea cadrelor trase cu Sony. Detaliind imbunatatirea compozitiei probabil multi nu vor fi de acord, insa cu Canon pentru ca foloseam doar punctul central aveam de multe ori dificultati in a compune fotografia asa cum imi doresc si asta se datora in mare parte vitezei cu care se desfasoara evenimentul. Aveam de ales intre a risca focusul sau a compromite usor compozitia dupa care sa o refac prin crop. Acum nu imi mai fac griji legat de acest aspect pentru ca eye AF lucreaza pentru mine, eu construind cadrul asa cum imi doresc din prima clipa in care am pus aparatul la ochi.

Flexibilitatea in realizarea cadrelor dificile a crescut foarte mult, in sensul in care nu mai e nevoie sa ma tavalesc pe jos imbracat la patru ace in timpul nuntii pentru a realiza un cadru de jos cu o dinamica mai speciala si asta tocmai datorita ecranului rabatabil cu care este dotata noua jucarie. De asemenea acum imi permit sa nu mai trag la “ghici” cadrele de deasupra capului cum faceam cu Canon DSLR… pentru ca pot orienta ecranul astfel incat sa incadrez corect fiecare cadru. Automat asta a dus la reducerea cadrelor ratate!

Tot ecranul si modul in care un mirrorless functioneaza a reprezentat un upgrade general, pentru ca ma pot baza pe el in situatii de lumina variabila si este foarte usor vizibil chiar si in soare puternic, astfel cand am nevoie sa nu privesc prin view finder pentru a face un cadru rapid, o pot face fara griji.

De cand am trecut pe mirrorless cea mai buna imbunatatire o vad in modul in care ma simt per total in timp ce sunt in mijlocului unui eveniment de fotografiat. Am o stare de bine si de siguranta, iar asta se vede in toate cadrele mele realizate cu Sony A7III.

Tot un avantaj il reprezinta discretia, discretie care ma caracterizeaza in desfasurarea unei nunti pentru ca nu vreau ca invitatii sa se simta nicio secunda supravegheati de “baiatul cu aparatul” si vreau sa fiu cat mai discret posibil. Un mirrorless reprezinta un avantaj din acest punct de vedere pentru ca avand o dimensiune redusa ma pot deplasa printre invitati pe ringul de dans fara sa fiu intruziv. Pentru ca oricat de mult ne-ar placea sa nu credem asta, un DSLR cu grip si obiectiv 24-70 spre exemplu este destul de mare si de multe ori invitatii cand te vad ca il pui la ochi si vrei sa-i fotografiezi au reactii defensive. Cu Sony toate acestea au disparut, trag de la brau sau de la piept folosind ecranul si astfel nu ridic aparatul in raza vizuala a celor care se distreaza. Si chiar daca il duc la ochi, avand in vedere dimensiunea redusa a acestuia, nu reprezinta un “soc” atat de mare precum cel de a indrepta ditamai aparatul spre ei. Totul duce la reactii naturale din partea petrecaretilor.

Sony A7III cu Sigma Art 35mm 1.4 e-mount
Sony A7III cu Sigma Art 35mm 1.4 e-mount

Timpul de edit redus

Desi tot in categoria avantaje se incadreaza, am ales sa pun acest subiect separat tocmai pentru a detalia destul de mult partea care ne imbatraneste pe toti fotografii de nunti, si anume timpul petrecut la calculator pentru fiecare eveniment fotografiat.

Am observat ca odata cu adoptarea acestui sistem mirrorless, timpul in care livrez o nunta cu ~1000 imagini s-a redus cu pana la 50%. Asta se datoreaza in principal faptului ca am redus aproape la zero numarul cadrelor ratate, astfel incat selectia fotografiilor o fac deosebit de rapid. Apoi pentru ca expunerea este in proportie de 95% cam aceeasi, aceasta constanta imi permite aplicarea de preseturi care sa se potriveasca perfect, necesitand doar pe anumite cadre (situatii izolate) sa intervin ceva mai mult. Toate acestea au dus si la o libertatea mult mai mare in creativitate, putand sa ma concentrez mult mai mult pe cadrele de portofoliu si acele cadre care reprezinta esenta momentelor unui eveniment. Inainte terminam o nunta in ~2-3 saptamani, acum pot spune de multe ori ca ma pot incadra in maxim o saptamana, iar asta reprezinta cel mai mare UPGRADE, timp mai mult alaturi de fetita si sotia mea 🙂

Ce nu imi place la sistemul mirrorless, in special la Sony A7III?

Evident ca sunt si lucruri cu care m-am obisnuit ceva mai greu, sau lucruri care nu imi plac in comparatie cu modul in care foloseam un DSLR.

Prima si cea mai mare dificultate a fost asezarea butoanelor, insa datorita faptului ca Sony a gandit interfata 100% personalizabila, mi-a permis sa refac practic functiile pe care le aveam pe Canon sub forma unui layout similar. Cu timpul le-am invatat, acum fiindu-mi destul de usor sa trec rapid de la o functie la alta fara sa ma mai uit la aparat.

Lipsa cranului rapid de deasupra… inca ii simt lipsa si de multe ori am tendinta de a verifica setarile acolo, asa cum eram obisnuit pe DSLR. Cu toate ca te inveti cu timpul ca nu il mai ai la indemana, eu zic ca era destul de practic si asta te ajuta sa faci economie la durata de viata a bateriei in plina exploatare. Practic stingeam displayul si verificam setarile doar in ecranul rapid. Acum nu mai pot face asta si totul trece prin displayul principal ala aparatului, fapt care duce la consumul mult mai rapid al acumulatorului.

Black-out-ul de la declansare reprezinta inca un lucru care imi displace, insa imi displace profund si sper sa se rezolve cu urmatoarele update-uri de firmware. Ce inseamna practic acest black-out? In momentul declansarii shutterul inchide expunerea pe senzor fapt care duce la un moment in care prin EVF nu mai vezi nimic, si de multe ori poti pierde momente importante ce au loc intr-o serie de momente.

Lag-ul de pornire din stand-by reprezinta inca o chestiune care este enervanta, insa la acest capitol actuala gama Sony sta mult mai bine decat in trecut, insa nu la fel de bine cum sta un dslr. La dslr pornirea din stand-by este instanta si poti declansa in doar o fractiune de secunda, ceea ce la mirrorless-urile Sony poate fi o bataie de cap.

Live view effect off cand ai un flash montat sau un declansator. Aici cred mai degraba ca este o scapare a inginerilor software si cu siguranta va fi remediata in viitor prin firmware update. Practic in momentul in care ai un flash pe aparat ai posibilitatea sa alegi daca pe EVF sau display sa vezi expunerea reala pana sa declanseze blitzul, sau sa iti arata o imagine expusa corect indiferent de setarile alese. Functia de live view effect on nu este functionala cand ai un blitz pornit pe aparat si poate fi o problema in special cand tragem afara cu flash off camera si vrem sa setam expunerea dupa mediul ambiental, iar flashul sa ne dea practic acel strop de lumina pe care o dorim pe subiect. Sper sa se rezolve in curand…

In rest, orice alta nemultumire poate fi cauzata si de diferenta de sistem si modul de lucru si chiar cred ca tin de perioada de adaptare de care fiecare are nevoie pentru a face din acest sistem unul la fel de bun precum DSLR-ul anterior.

In incheiere…

Nu regret nici macar o secunda faptul ca am renuntat la Canon. Aceasta schimbare mi-a oferit entuziasmul de care aveam nevoie pentru a ma bucura de fiecare ocazie de a face fotografii cu noul mirrorless. Cred cu tarie ca noul sistem a adus un mare plus in modul de lucru si in calitatea muncii mele si as vrea sa felicit Sony pentru acest aparat cu care practic a revolutionat piata aparaturii foto din toata lumea.

Sper ca si voi, cei care doriti sa treceti la Sony, sa aveti aceeasi impresie generala buna pe care eu o am, si va doresc lumina buna!

Pana data viitoare sa auzim numai de bine!

Autor: Fotograf Profesionist de Nunta Alex Pasarelu