Nunti 2020 si Coronavirus – Cum vom face nunta pe timp de pandemie?

Nunti 2020 si Coronavirus – Cum vom face nunta pe timp de pandemie?

Nunti 2020 si Coronavirus – Cum vom face nunta pe timp de pandemie?


Adriana & Sorin - fotografie de nunta - Treehouse Cosoba - fotograf de nunta Bucuresti


Nunti 2020 si Coronavirus, asta este pe buzele tuturor celor care isi doreau sa-si planifice sau si-au planificat nunta. Oare se mai fac, mai raman valabile nuntile anul acesta? Este o intrebare la care nici macar ministrul de interne nu ne-a putut raspunde, ci a facut doar niste recomandari “personale”, insa asta nu inseamna ca dupa postul Sfintei Marii, nuntile nu se vor putea organiza. Cel putin teoretic, din informatiile adunate pana acum, nuntile romanilor organizate in lunile August, Septembrie si Octombrie nu ar trebui sa fie afectate de pandemia cauzata de Covid19 sau SARS-Cov-2.

Temerea mireselor vine de la faptul ca pentru nuntile ce urmeaza sa aiba loc in 2020, toate serviciile precum band nunta, restaurant/ballroom de nunta, fotograf nunta, videograf nunta, tort de nunta, aranjamente florale, rochita, costum, decoratiuni, si multe altele au fost deja rezervate sau chiar platite multe dintre ele. Iar situatia incerta din prezent cauzeaza multa ingrijorare, mai ales pentru a nu-si pierde investitia in serviciile dorite sau avansul platit.

Amanarea sau reprogramarea nuntilor

Pana in prezent toate nuntile deja planificate pentru lunile Mai si Iunie au fost reprogramate fie pentru a doua jumatate a anului, fie pentru anul viitor. Insa chiar si in conditiile amanarii nuntilor, foarte multe temeri apar in randul mirilor. Prima si cea mai des intalnita ingrijorare, disponibilitatea tuturor celor pe care i-au ales sa le fie alaturi in aceste momente frumoase. In cazul meu, ca fotograf de nunta, am fost foarte norocos sa am niste miri care au abordat situatia foarte bine si au gestionat reprogramarea astfel incat sa fiu si eu la randul meu liber.

Din experientele intalnite in aceasta perioada cu reprogramarile, cel mai bun sfat pe care vi-l pot oferi pentru amanarea evenimentului si pentru a va asigura ca toti furnizorii sunt liberi, este sa faceti fie un grup de comunicare cu toti pe whats-app sau facebook, unde sa adunati disponibilitatile lor pe care apoi sa le consultati pentru gasirea celei mai potrivite date, sau sa ii rugati sa va puna la dispozitie fiecare ce date disponibile au. Astfel stresul este mult mai mic. Incercati pe cat posibil sa evitati sa alegeti din start o data pe care restaurantul o are libera, pentru ca mai apoi sa sperati ca si ceilalti vor fi liberi. Sunt sanse ca multi dintre cei contractati (fotograf profesionist, formatie muzica, DJ, etc) sa fie ocupati deja cu un eveniment contractat anterior.

Amanarea nuntii este posibila in conditiile legilor in vigoare si a contractelor de prestari servicii incheiate, ba mai mult ma indoiesc ca presatorii nu vor arata flexibilitate, mai ales ca situatia actuala ii afecteaza in mod direct si nu isi doresc sa piarda contractul pentru ambitii personale inutile. Ca prestatori de servicii de nunta, ne dorim ca experienta alaturi de noi sa fie una frumoasa, chiar si in conditiile actuale. Cu zambetul pe buze si glas optimist am acceptat fara ezitare sa imi sustin clientii pentru amanarile dorite, chiar daca se va intampla sa am de fotografiat 3 nunti in acelasi weekend, vineri, sambata si duminica… cafeaua si asistentul foto imi vor fi parteneri de nadejde 🙂

Reprogramarea nuntii in anul urmator

Cu oarecare tristete ca nu le voi fi alaturi mirilor anul acesta, am acceptat mutarea unora dintre evenimente pentru anul viitor. Iar asta din motive intemeiate si nu s-a pus in nicio clipa problema schimbarilor conditiilor contractuale. Insa trebuie sa fim realisti cu situatia ca unii prestatori vor fi nevoiti sa includa mutarea evenimentului pentru anul urmator pe grila de preturi prevazuta pentru 2021. Cam in toate domeniile unde depindem ca si achizitii si investitii de fluctuatiile pietei, si noi suntem nevoiti ca in fiecare an sa efectuam poate mici majorari de pret, care sa ne ofere siguranta in fata inflatiei din economie. Asadat orice fotograf profesionist, restaurant, formatie de muzica, cameraman, ar putea avea in fiecare an un pret diferit fata de anul sau anii precedenti. Ca atare, grila de preturi este una diferita in 2021 fata de 2020. De aceea exista posibilitatea ca unii prestatori de servicii de nunta si alte evenimente sa va solicite acceptarea unei majorari tarifare pentru mutarea evenimentului in anul 2021. 

Nu ar trebui sa ne supere acest aspect, pentru ca nu este facut pentru a profita in vreun fel de pe urma pandemiei, ci este un efect al inflatiei si o normalitate ca in anii urmatori preturile sa difere putin fata de anul in care am contractat evenimentul. Apoi trebuie sa luam in calcul un aspect si mai important, multi prestatori se bazeaza pe incasarile de anul acesta pentru a putea trece cu bine in anul urmator, iar mutarea unui eveniment in anul urmator duce la o scadere a incasarilor, ceea ce ar putea genera dificultati financiare care ar putea duce in cazuri extreme la insolventa si imposibilitatea de a mai presta acel serviciu in anul urmator.

Astfel ar trebui sa luam in calcul ca mutarea evenimentului in anul urmator nu ar fi neaparat cea mai buna solutie, insa este acceptata in cele mai multe cazuri pentru a nu se pierde contractul in derulare. Suntem realisti cu totii si stim ca subiectul “nunti 2020 si Coronavirus“, este pe buzele tuturor celor din industria evenimentelor private si de familie.

Ce drepturi avem in calitate de miri in fata prestatorilor (fotograf nunta, cameraman nunta, formatie nunta, restaurant, etc)?

Drepturile noastre de consumatori sunt valabile si in cazul contractelor de prestari servicii pentru organizarea unui eveniment privat de tip nunta sau botez. Ca atare trebuie sa stim ca ne putem adresa oricand Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in cazul in care credem sau stim sigur ca drepturile noastre au fost incalcate.

Insa trebuie sa tinem minte ca inainte de toate avem un contract pe care inainte de a-l semna se presupune ca l-am citit cu atentie si stim care sunt clauzele si obligatiile ce ne revin ca si parte contractanta. Daca nu mai tinem minte, nu trebuie sa ezitam sa recitim contractul pentru a sti ce am putea sa facem in cazul crizei actuale numite de mine pentru acest articol “Nunti 2020 si Coronavirus”.

“Avem dreptul sa cerem avansul inapoi daca anulam nunta?”

Asta este cel mai des intalnita intrebare in aceste zile pe grupurile online unde se afla muuulte mirese. Ei bine, conditiile contractuale pe care le-am acceptat si semnat primeaza in fata instantei daca se va ajunge vreodata cu un prestator acolo. Trebuie sa stim ca un contract semnat ramane valabil odata ce am acceptat conditiile, chiar daca apoi dorim sa ridicam dubii asupra unor posibile clauze abuzive. Niciun avocat nu va sustine un proces impotriva unui contract cu care am fost de acord prin semnatura… pentru ca nu ar trebui sa semnam ca primarul, ci sa citim bine toti termenii si conditiile. Insa avem sau nu dreptul de a ne cere avansul inapoi?

Treaba e destul de simpla, daca anularea intervine unilateral, adica din partea mirilor, pentru un eveniment ce nu are data de desfasurare pe parcursul starii de urgenta decretate… atunci daca acei fotografi de nunti care au prevazut nereturnarea avansului vor avea castig de cauza. Chiar si anularea unilaterala pe perioada starii de urgenta ar putea sa nu va ofere dreptul returnarii avanzului, daca prestatorul a prevazut ca va presta serviciul pentru voi, indiferent de numarul de persoane si fara sa specifice ca vine la un anume restaurant. Pentru ca legal, pe perioada starii de urgenta se pot realiza casatorii sau botezuri in limita a 8 persoane, iar el ca si fotograf de nunta poate sa presteze pentru acei oameni nefiind impactat de un numar anume de invitati sau locatie anume. De aceea, fiecare contract are particularitatile sale si trebuie citit cu atentie pentru a sti daca avem dreptul sa ne cerem inapoi avansul.

Apoi… mai apare o problema, invocarea clauzei de “forta majora”. Am tot vazut pe grupuri de mirese aceasta formulare, ca mirii invoca forta majora si brusc au dreptul la returnarea sumelor platite catre prestatori. Dragilor, nu uitati ca forta majora in cazul acela se aplica si prestatorului, iar el ca entitate juridica poate chiar sa obtina un certificat de forta majora sau situatii de urgenta de la registrul comertului, fapt ce il exonereaza de aceste invocari din partea clientilor. Ca atare, cu totii ne aflam in stare de urgenta, iar solicitarea avansurilor de catre clienti ar putea duce la prabusirea societatii respective, fapt ce este impiedicat de legislatia in vigoare pentru a nu periclita economia. De aceea, cea mai buna solutie este REPROGRAMAREA.

Sper ca articolul meu Nunti 2020 si Coronavirus sa va ofere cat de cat o perspectiva asupra celor mai bune solutii pe care eu ca fotograf nunta Bucuresti, si compania mea Belle Art Photography le ofera clientilor care intampina dificultati.

Cu drag, Alex Pasarelu.