Review Lenovo Y700 și editarea fotografiilor
Review Lenovo Y700 și editarea fotografiilor
Review Lenovo Y700, pentru că a venit timpul unui upgrade al calculatorului pe care îmi editez fotografiile. Am început cautarile prin citirea a mii de review-uri despre toate brand-urile de pe piața laptopurilor destinate lucrului intens sau gaming. De ce de gaming? Pentru că un laptop de gaming contine acel hardware destinat uzurii extreme și proceselor intense, ceea ce ar contribui pozitiv la o rulare excelenta a programelor de editare foto pe care le folosesc, Lightroom și Photoshop.
Cum am ajuns să cumpar acest model de la Lenovo și de ce este el recomandat acestei activitati total diferite de gaming? Pai, simplu, chiar unul din fotografii profesioniști din România, pe care il urmăresc și îl stimez pentru munca lui, trecuse de la Apple MacBook Pro la acest model. La început am fost foarte intrigat pentru că șim cu toții ca Mac-ul este un dispozitiv puternic in editarea foto, nu și gaming.
Am ales un model cu Windows, pentru că pur și simplu nu sunt fan al MacOS și al modului în care ruleaza acest sistem de operare. Recunosc că este un sistem de operare bun, excelent, dar perfect pentru cei al carui stil se incadreaza cu acesta. Aici este vorba de gusturi si obișnuință.
Trebuie să recunosc că am fost foarte aproape de a achiziționa un Dell, însă calitatea ecranului și lipsa panoului IPS m-a facut să mă reorientez. Întradevar, sunt modele bune și de la alți producători, precum Asus ROG, Acer vNitro, HP Omen, etc., însă fiecare producător are plusuri și minusuri la absolut toate capitolele.
Alegerea mea s-a bazat pe urmatoarele nevoi si caracteristici:
- > necesitatea unui ecran IPS minim FHD pentru redarea culorilor corect
- > placă video dedicata pentru rulare ideala a programelor de editare
- > HDMI 2.0 pentru conectarea monitorului principal de editare de 27″ cu o rezolutie de 2560×1440 (2K)
- > SSD de mare viteză de la Samsung pentru rulare ideala la editare
Prețul a fost iarăși un factor important, pentru că specificațiile acestui laptop sunt oferite la un preț sensibil mai mare de alți producători. Am cheltuit fix 3.698,00 lei, deci nu sunt bani puțini absolut deloc, dar în comparație cu un Mac care să ruleze similar la nici mai mult nici mai puțin de 8.900,00 lei, este adevărat, cu OS incorporat. Modelul achiziționat de mine a venit fără sistem de operare și am mai cheltuit 1.000 lei pentru o versiune originală de Windows 10 Pro Retail 64bit. DA! Vă recomand windows original dacă vreți cu adevarat un OS comparabil cu Mac-ul. Versiunile crack sunt incomplete, crash-uiesc și nu au suport pentru repararea anumitor bug-uri de rulare.
Bine bine, dar ce versiune am achiziționat?
- Lenovo Y700-ISK15 de 15″ cu ecran IPS FullHD
- Procesor Intel i7-6700HQ
- 8 Gb RAM
- SSD 256 Samsung
- NVIDIA GeForce GTX 960M 4GB
La prima vedere nu pare cine știe ce, dar vă asigur că ruleaza impecabil orice soft de editare. Ca și specificații, urmeaza să primească un upgrade de ram de încă 8gb și un hdd slim 7200rpm de 1tb. Preț total upgrade, 600 lei.
Deci va ajunge la un preț total de 5300 lei în care intra și sistemul de operare Windows 10 pro retail. Comparând cu un Mac, mulți vor spune că Mac-ul rulează mult mai bine. Se poate, însă ține de preferințele personale față de device-urile cu care lucrăm.
Atenție însă la upgrade-ul pentru HDD, dacă veți cumpăra modelul cu un HDD de 1Tb, ssd-ul se montează foarte ușor în portul M2, în schimb la modelul cumpărat doar cu SSD, pentru instalarea unui HDD veți avea nevoie de un accesoriu pe care Lenovo nu l-a lăsat în interior, și anume, cablul flexibil de legatura între conectorul de pe placa de bază și conectorul de 2.5″ al HDD-ului. Acesta fie îl cumpărați de pe Aliexpress fie faceți instalarea la Depanero unde vă vor face instalarea cu un cablu pe care îl dețin deja ca și service. Prețul la Depanero pentru upgrade de ram+hdd este de 150 lei.
Ca și monitor, am atașat acestui laptop un Dell Ultrasharp de 27″ cu o rezolutie 2k si panou IPS, perfect calibrat și ideal pentru editare. Este un monitor profesional ce are o valoare de nou de aproximativ 2500 lei. Acum probabil ceva mai ieftin pentru că au aparut variantele 4K, dar până când mirii noștrii vor avea toți televizoare sau laptop-uri 4K va mai dura, și deci, acum nu este neaparat necesar să investești atât de multi bani într-un monitor 4K profesional. Da, acest laptop duce rezolutia 4K pe portul HDMI 2.0.
Revenind la laptop-ul nostru trebuie să remarc cateva avantaje. Este un laptop usor upgradabil, de la RAM, la SSD/HDD chiar până la placa video care poate fi inlocuita în viitor cu una mai bună. Are o răcire excelentă, un design foarte plăcut, nu este deloc “chunky” precum alte laptop-uri de gaming și ruleaza silențios. Tastatura iluminată, placută la atingere, cu taste distanțate.
După instalare, care a durat fix 20 minute, am inceput să dau drumul la treabă cu testarea programelor de editare. Deși cei 8gb de ram mi s-au parut la început insuficienți, trebuie să recunosc că iși fac treaba exemplar, iar Lightroom-ul care pe export ne mănâncă ram-ul ca un rechin, nu pare să sufere din acest punct de vedere. Fidelitatea culorilor și a panoului IPS se vede, imaginile sunt vii, plăcute și cu o claritate deosebită. La această dimensiune de ecran, 15 inch, crede-mă pe cuvant că nu este necesară o rezoluție mai mare de full HD. Sunt laptop-uri pe piață cu ecrane de 15 inch 4k, dar la cât de mic este acest ecran, nici că nu vei observa diferența. Deci, părerea mea, nu merita investiția intr-un ecran 4K pe un laptop de 15 inch. Ecranul beneficiază și de protecție “antiglare”, de care mă temeam că o sa îmi afecteze redarea culorilor și a imaginilor cât mai sharp, dar te rog să mă crezi că nu este cazul, ecranul este impecabil.
Rularea programului de editare Lightroom, este recunoscut ca un asasin al resurselor când vine vorba de schimbarea rapidă între imagini (lag), export, și sincronizare, de aceea trebuie neaparat să ai în vedere activarea funcției de accelerare a procesorului GPU, și anume utilizarea placii video dedicate a laptopului, în caz contrar, Lightroom va utiliza ca și default, procesorul grafic integrat în placa de bază. Procesorul i7 își face treaba exemplar și ajuta aplicația să ruleze perfect.
În Photoshop, nu am putut observa niciun moment în care laptopul să dea semne de dificultate sau oboseala.
În linii mari, cred că am facut o alegere bună pentru stilul meu de editare. Da, ați observat bine, nu folosesc un desktop pc pentru că nu imi place. După mulți ani de desktop pc, în care mă luptam cu u monstru de cutie, nu-i găseam un loc potrivit, aduna mereu praf și era incomod, am preferat trecerea la laptop-uri superioare de gaming pentru a diminua spațiul de lucru și de a beneficia de 2 monitoare pentru editare în acelaș timp, plus, cel mai mare avantaj, portabilitatea în orice secundă.
Intradevăr, nu mă car cu acest laptop după mine la evneimente, pentru că ocupă destul de mult loc și cântarește ceva. La evenimente am un notebook de 13 inch tot de la Lenovo, seria ThinkPad cu care îmi fac treaba la birou și la evenimente. Portabilitatea modelului Y700 este un avantaj când fac editare în deplasare, concedii, vizite îndelungate pe la părinți sau socrii, etc.
Concluzie Review Lenovo Y700
Un laptop bun, pret mediu spre mare, calitate bună a materialelor, ecran excelent, configurație ideala inclusiv pentru un fotograf de nunta.
Contra? da, mai sunt și câteva contra… magnet de amprente, destul de voluminos, garanție la Depanero și nu oferită de Lenovo direct ca în cazul seriei ThinkPad, lipsa portului DisplayPort, 2 USB 3.0, cam puține, și un USB 2.0.
UPDATE dupa 1 an de folosire
Am cumparat acest laptop cam acum un an pentru a face editare pentru fotografiile mele. In calitate de fotograf profesionist de nunta am nevoie de foarte multa mobilitate pentru proiectele si nuntile la care particip.
Pe teren s-a dovedit a fi ideal, oferindu-mi calitatea de care aveam nevoie cat si durata mare a bateriei.
Cu toate ca ecranul nu este cu acoperire 100% sRGB, atat cat poate el a aratat ca te poti baza pe acest laptop. L-am folosit din greu si pe cateva jocuri care imi plac (WOT si Diablo) si nu s-a plans nicio secunda, a rulat impecabil.
Va recomand acest laptop cu draga inima!