Canon vs Sony – cum sa iti scufunzi singur barca…

Canon vs Sony – cum sa iti scufunzi singur barca…

Sony… tocmai ce a trecut ceva timp de la ultima lansare a celui mai nou si mai accesibil aparat foto full frame din seria A7. Este vorba despre A7 mark III si am asteptat tot acest timp pentru a intelege pe deplin ce poate face si pentru a urmari cat mai multe review-uri ale celor care au pus mana primii pe acest micut luptator. Spun micut luptator in comparatie cu DSLR-urile cu care suntem cu totii obisnuiti din punct de vedere al dimensiunii si greutatii.canon vs sony - fotograf nunta

Nu voi face o comparatie pe specificatii intre aparatura Canon si acest nou A7 mark III pentru ca scopul articolului meu este cu totul altul, dar nicidecum discreditarea brandului Canon care m-a servit si serveste de ani buni in munca mea. Scopul este acela de a arata cum un mare grand al aparaturii foto profesionale poate sa-si scufunde singur barca atunci cand vorbim despre concurenta mirrorless.

Pai ce facem Canon? in plin avant tehnologic al celor de la Sony, care nu mai contenesc sa scoata aparatura ultraperformanta pentru toate tipurile de fotografi, lentile native ieftine unde se alatura si Sigma pentru a fi o moarte sigura a DSLR-urilor, voi scoateti un 6D carpit cu multe lipsuri (lipsa 2 sloturi de card, lipsa 4k, dynamic range dezastruos) si cresteti tiptil toate preturile obiectivelor. Nu stiu ce strategie vreti sa abordati insa cu siguranta nu este una buna.

Toate deciziile Canon din ultima vreme au fost luate de parca ar fi actionari principali la Sony si incurajeaza trecerea de la DSLR Canon pe noile serii A7, ca tot sunt la moda mirrorless-urile, iar acestia se bucura de acest mare bum si acapareaza tot mai multi posesori de Canon si Nikon pe banda rulanta.

Aici vorbesc in nume propriu si tot acest articol este total subiectiv, fiind parerea mea in relatia cu brandul Canon desi sunt sigur ca si alti canonisti simt acelasi lucru…

Pe cand ma gandeam ca tot omul sa fac un upgrade de la batranele mele Canon 6D Mk I la ceva mai performant, vad ca nu prea am unde ma duce. Canon 6D Mk II este la un pret pe care il consider total nepotrivit clasei si performantelor sale in comparatie cu Sony A7 III si Nikon D750. Sincer nu cred ca as folosi 6D Mk II nici daca l-as primi gratuit de la Canon doar pentru a ma impresiona. De ce as folosi in 2018 un aparat cu un dynamic range de aparat crop, cu un singur card de memorie si fara 4K atunci cand doresc redundanta pentru evenimentele mele (2 carduri) si o calitate buna a filmarii pentru proiectele video. Apoi Canon 5D Mk IV este la fel la un pret prohibitiv avand in vedere ca a ajuns deja la varsta de 2 ani in piata, ceea ce ma face sa ma gandesc de doua ori dar nu doar din prisma pretului ci din prisma a ceea ce ofera. Atata timp cat sunt aparate precum Sony A7III sau A7RIII care sunt net superioare unui 5D Mk IV si la preturi fie mai mici fie aproximativ egale nu as plati in veci acesti bani (17.000 lei) pe ceea ce ofera Canon.

Obiectivele Canon mai scumpe? Really Canon, really?

In toata goana mea pentru upgrade evident ca mi-as fi dorit sa schimb si cateva lentile sau sa mai completez cu altele. Mi-as fi dorit noul 35mm 1.4II care pana nu demult era pe la 7800 lei, acum surpriza cu 2000 lei mai mult, la fel si cu noul 16-35 2.8 III, la naiba, peste o suta de meleoane… dezamagitor. Si de aceea ma intreb daca merita sa raman Canonist desi iubesc la nebunie culorile, contrastele si stiu sistemul extrem de bine.

Si uite cum Canon a decis prin cresterea de preturi sa mearga intr-o directie sigura… autodistrugere prin respingerea clientilor noi care acum se indreapta catre brand-uri precum Sony, Nikon, Fuji, Olympus.

Canon Mirroless Revolution?

Tot apar zvonuri despre Canon si arma lor secreta in industria mirrorless, un aparat foto fara oglinda destinat profesionistilor ce va folosi intreaga gama de lentile EF pe care le folosim in prezent pe DSLR. Oare? Dar de ce sa astepti atat de mult timp pentru a o face? Acum este momentul pentru ca tot mai multi sar din barca si se pierd forever. Cat sa mai asteptam? Eu personal consider ca este doar o notiune de timp pana cand voi trece pe Sony datorita inovatiei, datorita tehnologiei si performantei aparaturii. Ma tine putin in loc investitia destul de mare pe care o am in Canon, insa cu putin efort si munca se poate trece pe un nou sistem care sa iti asigure redundanta de care ai nevoie. Pana anul viitor, draga Canon, speram sa te trezesti la realitate, pentru ca viitorul suna sumbru pentru tine.canon mirrorless - fotograf nunta

Costurile si pierderile unui upgrade la Sony?

Buna intrebare nu? Cam asta ma macina si pe mine, daca merita investitia in a trece pe sistemul mirrorless de la Sony si cati bani voi pierde. Pai calculele sunt destul de simple, vand tot si cumpar Sony, doar ca nu e atat de usor pe cat credem… Sa vinzi aparatura foto SH pe OLX si alte portaluri de vanzari poate reprezenta o mare provocare si tocarea multor nervi. Odata problema pleaca de la valoarea de revanzare a aparaturii dupa ce am cheltuit o mica avere pe vremea cand erau noi. Numai ca intr-un fel “strategia” Canon de crestere a preturilor poate fi un mare avantaj in vanzarea lor second hand. Cum pe un 70-200 2.8 IS II am dat 6500 lei nou, iar acum este in jurul sumei de 11.000 lei, sa il tot vand cu acelasi pret, nu? Si tot asa si cu restul obiectivelor.

Daca ar fi sa cheltui 17.000 lei pentru un Mark IV as recupera doar ~3000 lei pe un 6D, asta inseamna o investitie de 14.000 lei, iar cu acesti bani ma incadrez sa iau un A73 si un obiectiv cat de cat ok. Apoi restul aparaturii pe care o vand pentru a cumpara Sony ma duce spre o investitie totala de ~14.000-15.000 lei, ceea ce e cam la aceeasi valoare cu investitia intr-un singur Mark IV, pai si merita trecerea la Sony dpdv financiar? Eu zis ca da… doar ca o buna perioada de timp as putea ramane blocat in revanzarea pe piata SH. Trist, dar nu atat de trist si asta tot datorita Sony si altora precum Sigma si Metabones, care au gandit un accesoriu cu care iti poti folosi obiectivele Canon pentru o tranzitie ceva mai usoara. Eh, asa da! …Canon la capitolul preturi si strategie ai cam dat-o in bara!

Redundanta si rezistenta in timp a aparaturii

Sunt fotograf nunta canonist de mai bine de 6 ani, timp in care nu am avut nici macar o problema cu aparatura mea. La acest capitol Canon este lider parerea mea, seriile 5D fiind unele din cele mai rezistente aparate destinate profesionistilor. 2 carduri de memorie cu scriere simultana, corp rezistent, rezistenta la uzura, din acest punct de vedere Canon reprezinta o alegere ideala. Poti folosi linistit 3-4 ani un 5D MK IV in fotografia de nunta fara sa ai vreo problema, evident conteaza si modul in care iti protejezi si ingrijesti aparatura. Eu personal curat fiecare aparat si obiectiv dupa fiecare nunta. 6D este oare la fel de rezistent? Sigur ca da, am un corp de aparat de 4 ani si unul de 2 ani, ambele functioneaza ireprosabil chiar si in momentul de fata, iar numarul de cadre nu ma ingrijoreaza atata timp cat trag cu 2 body simultan. Unde am de suferit si un posibil risc, existenta a unui singur card, doar ca folosesc cele mai bune carduri destinate profesionistilor, intotdeauna carduri mici (max32gb) pe care le inlocuiesc dupa fiecare etapa a nuntii. In acelasi timp asistentul meu realizeaza copii de siguranta pe HDD in laptop si pe un HDD portabil si astfel am 3 medii de stocare a imaginilor in timpul unui eveniment. Riscul de a pierde imagini este destul de mic, iar daca s-ar intampla, ar reprezenta doar o mica parte pentru ca fiecare moment este acoperit intotdeauna de 2 aparate plus aparatul asistentului.

Sony inca are de dovedit rezistenta in timp a noilor aparate, de fapt abia acum incep in a demonstra daca sunt demni de a se adresa profesionistilor cu aparatele din seria A7. Un prim pas l-a facut, sau mai degraba mai multi primi pasi, inca de la aparitia A7Riii, in care au venit cu 2 carduri si scriere simultana, baterie demna de un aparat pro, vizor electronic mult imbunatatit, dynamic range d einvidiat, inregistrare 4k la calitate extraordinara. Iar noul A7iii nu este mai prejos decat suratul sau A7Riii, doar ca au aplicabilitate diferita. A7Riii este destinat fotografilor ce au nevoie de rezolutie foarte mare, avand un senzor urias de 43mp, iar A7iii vine cu un senzor de 24mp, special destinat fotografilor de evenimente, care au un calup urias de procesat dupa fiecare eveniment, iar acest lucru este important in viteza de lucru a programelor de editare. Mai e de mentionat izolarea pentru vreme rea, cu care Sony a venit pe noile aparate si…si… stabilizarea pe senzor care transforma orice lentile ieftina intr-una stabilizata. Stabilizare ce functioneaza impecabil pe fotografie.

La capitolul asta cred in continuare ca un aparat Canon pentru profesionist este in continuare alegerea castigatoare, de fapt cred ca pe acest avantaj mizeaza de fapt si marea corporatie Canon, oamenii inca au incredere in redundanta aparatelor lor… dar pentru cat timp oare? Sony a demonstrat multe si demonstreaza in continuare, la fel si Fuji, Olympus si Panasonic. Odata cu trecerea timpului balanta va fi egala in ceea ce proveste rezistenta in timp a tuturor acestor producatori de mirroless, si atunci… Canon ce vei face? Ramane de vazut in strategia lor.

…incheierea

Desi probabil v-ati dat seama ca sunt subiectiv in tot acest articol si inclin spre o trecere la Sony, nu pot sa nu recunosc ca brandul Canon este in continuare un brand puternic ce ofera calitate obtica de exceptie, aparatura extrem de performanta, insa cu cateva minusuri pe care le-am amintit in comparatie cu Sony pentru sectorul meu de activitate si necesarul investitiilor financiare pentru a continua cu Canon. Ar fi frumos din partea lor si nu numai a lor ci a tuturor producatorilor de aparatura, sa ofere un sistem de fidelizare a utilizatorului. Odata ce esti canonist, nikonist, sonyist, etc, si vrei sa continui in aceeasi directie pentru reinoirea aparaturii un program de discount pentru “returning client” ar fi bine venit. Dai aparatura veche la consignatie pentru vanzare si cu bonul respectiv sa beneficiezi de un discount suplimentar drept multumire pentru simplul fapt ca vrei sa continui cu ei. La fel cum si alti producatori ar putea avea o strategie similara in atragerea de clienti din tabara opusa, asa cum a procedat Sony cand au lansat A9, ceea ce mi s-a parut o strategie buna de atragere a concurentei. Bagai in consignatie un 5D primeai super disocunt la A9, foarte tare!

Canon a ales o strategie gresita in opinia mea prin cresterea preturilor la obiective, chiar in aceeasi perioada in care Sony a venit cu cel mai accesibil full frame pentru profesionisti, ceea ce chiar ajuta multi canonisti sa treaca mai rapid si mai sigur la Sony. Revanzarea aparaturii SH a fost avantajata spre obtinerea de preturi mai bune, am dat un exemplu mai sus, iar asta parca e o strategia a unor actionari directi Sony. Gresit Canon, gresit! Eu personal chiar doream sa investesc in 5D IV si in 2 obiective de top, 35mm 1.4 II L si 85 1.4 IS L, dar cresterea absurda de preturi m-a facut sa pun frana, si nu doar frana ci sa caut alternative de pret mai bune pentru aparatura care imi poate oferi aceeasi calitate si performanta optica, tehnologie noua, dynamic range mai mare si lista poate continua.

Pana data viitoare va doresc lumina buna!

Fotograf profesionist de nunta Alex Pasarelu.