Editare fotografie de nunta – de ce dureaza atat?

Editare fotografie de nunta – de ce dureaza atat?

Editare fotografie de nunta – de ce dureaza atat?


De ce dureaza atat sa faci editare fotografie de nunta? Aceasta este intrebarea cel mai des intalnita in randul comunitatii de fotografi de nunta. Intotdeauna durata de predare a fotografiilor de la o nunta a fost un subiect usor “Tabu”, sau mai degraba sa spunem sensibil. Pentru ca in jurul timpului necesar pentru predarea imaginilor se invart o sumedenie de variabile. Acestea pot genera un timp mai scurt sau mai indelungat pentru prelucrare si apoi livrare catre clienti.

De ce dureaza atat sa livram imaginile nuntii?

Poate ca nu multi stiu, dar in timpul unei nunti un fotograf profesionist munceste intre 14 si 20 ore, cu aproximatie. O zi lunga ce necesita implicare la fiecare pas, creativitate si prezenta de spirit in multe situatii. In tot acest timp un fotograf de nunta reuseste sa surprinda in imagini toate momentele nuntii din acea zi.

De la pregatiri si pana la aruncatul buchetului, momentele unei nunti se desfasoara cu o viteza ce greu poate fi anticipata, doar presupusa sa spunem 🙂 iar asta in virtutea experientei fiecarui fotograf nunta. Insa de la momentul nuntii si pana cand imaginile finale ajung la miri este cale lunga. In primul rand ca orice om si fotograful din ziua nuntii are nevoie de odihna, pentru ca a lucra 20 ore la foc continu, cu alimentatie haotica, oboseala multa acumulata ai nevoie de o buna perioada de refacere. In ceea ce ma priveste pe mine, pentru o nunta desfasurata sambata pana la orele diminetii de duminica imi este necesara aproape toata ziua de duminica pentru a redeveni “om”. Apoi, luni abia pe dupa amiaza imaginile intra in prima faza a procesarii, si anume copiile de siguranta sau back-up.

Pentru a pune la loc sigur un numar de 6-8000 de imagini realizate iti sunt necesare cam 4-5 ore. Serverele de back-up si cloud nu sunt atat de rapide incat sa digere o cantitate atat de mare de informatie intr-un timp mai scurt. Abia de marti sa spunem ca imaginile RAW intra in faza de selectie si cum majoritatea dintre noi suntem deja in lucru cu alte nunti si evenimente ce au avut loc inaintea acelei nunti, acest proces este amanat pana cand ii vine randul. Dar sa presupunem ca ar fi primul eveniment din an, si nu avem niciun altul inainte, marti si miercuri ar fi zile dedicate selectiei preliminare a fotografiilor si crearea cataloagelor de prelucrare. O prima selectie ajunge in faza de editare in programele specifice (lightroom, capture one, photoshop, etc), care va trece si ea prin o a doua si ultima selectie pentru crearea unui story care sa fie relevant mirilor din ziua aceea. Astfel putem spune ca abia vineri daca nu chiar lunea urmatoare imaginile respective intra in faza de editare.

Apoi treaba e simpla… credem noi :)) procesul de editare alocat fiecarei imagini si eveniment este unul anevoios. Unele imagini sunt mai dificile, iar altele mai usoare, insa per total alocand undeva la 6-8 ore pe zi pentru editare ajungem sa finalizam nunta respectiva la finalul celei de a 3-a saptamani dupa nunta. In acel moment s-au mai acumulat deja inca 2 alte nunti cel putin. Asta daca discutam despre fotografi care iau o nunta pe saptamana si niciun alt proiect foto in timpul satpamanii. Si iata ca inca de la prima nunta se perpetueaza un timp de lucru indelungat odata cu trecerea sezonului. Astfel la final de an ajungem sa avema cumulate in coada de editare chiar si 10 nunti. Dar sa fim fericiti ca avemd e munca nu? 😀

Editare fotografie de nunta – multiplele joburi ale fotografului de nunta

Vedeti voi dragi clienti, noi fotografii de nunti nu suntem doar fotografi, ci avem si alte activitati conexe fotografiei pe care le desfasuram pentru a putea intretine un astfel de business… iar aici voi detalia si mai mult cauzele timpilor destul de lungi pentru predarea fotografiilor.

Un fotograf nunta nu este doar fotograf, el are nevoie de calitati de webdesign, marketing, vanzari, cunostinte tehnice in domeniul fotografiei si IT, si multe altele. Pe langa jobul propriu zis de fotograf de nunta intainte de a se adresa unei piete largi el are nevoie de un site de prezentare, si de cele mai multe ori serviciile de webdesign nu sunt suficient de bine pregatite in a reflecta creativitatea pe care si-o doreste acel fotograf, de aceea multe modificari la site sunt facute direct de catre el. Apoi pentru a-si vinde serviciile in piata fotografiei de nunta are nevoie de o strategie de marketing, reclame si promovare in social media si online. Si aici tot fotograful se ocupa.

Toate suna bine, dar timpul alocat editarii prin aceste activitati adiacente se cam reduce considerabil, si iata inca unul din motivele pentru care dureaza ceva pana cand pozele de nunta sunt gata de predare. Pe langa acestea se mai adauga intalnirile cu clientii, gestionarea contabilitatii si relatiei cu firma de contabilitate, drumuri la banci, plati furnizori, servisare si intretinere echipamente si asa mai departe.

Fantastic nu? Probabil va intrebati “de ce nu iti angajezi un ajutor?”… ar fi bine sa fie atat de simplu, insa nu este. In general fotografia de nunta desi arata ca un model de business in toata regula, din pacate este doar o mica afacere de familie si cu greu iti poti permite intr-o piata ca Romania sa ai si angajati. Poate doar agentiile de nunti isi permit sa faca asta, insa si acestea apar si dispar datorita dinamicii pietei. Problema principala este faptul ca echipamentele si costurile reale ale acestui business sunt la fel ca acelasi tip de business dintr-o alta tara vestica, insa preturile incasate de un fotograf nunta in Romania sunt si de 10 ori mai mici ca in afara. De acolo apar si aceste limitari din punct de vedere financiar. Nu este un business simplu si nici ieftin, este o activitate complexa ce necesita pe langa pregatire, o foarte mare dorinta si pasiune, pentru ca fara acestea… nu ai avea nimic.

Ca atare pentru a face editare fotografie de nunta intr-un timp cat mai scurt ar cam trebui sa se alinieze stelele si sa traim intr-o lume perfecta. Sa spunem ca aceasta este piatra de temelie pe care noi ca fotografi de nunti o tragem dupa noi in fiecare sezon de nunta. Si sa stiti ca nu este diferenta intre un fotograf nunta Bucuresti si un fotograf de nunta Iasi spre exemplu… aceasta situatie cu timpul indelungat de predare apare in orice zona, tara si indiferent de nivelul la care se afla acel fotograf.