Editare Fotografii cu un Midi Controller

<span class="hidepagetitles_toggle_title">Editare Fotografii cu un Midi Controller</span>

Review complet pentru editare foto cu un midi controller


ⒸPusherlabs

Poate stiati deja, dar vreau sa va readuc in prin plan o metoda inedita de editare al fotografiilor, folosind un midi controller din industria sunetului. Da, se poate face editarea, in special in Adobe Lightroom, cu un midi controller ce are fadere si knob-uri pentru a asocia functiile de editare.

De curand am primit de la ZeedoShop un astfel de controller, produs de compania germana Behringer, si anume modelul X-Touch Mini. Un produs low cost, destul de accesibil oricui, intuitiv, bine construit si ideal pentru editarea in lightroom.

Acest model este folosit si prezentat in numeroase review-uri din afara ca si metoda rapida de editare, fara a mai fi nevoie de mouse si tastatura. Avantajele sunt multiple, de la a renunta la mouse si tastatura pana la scurtarea cu pana la 50% a timpului de prelucrare al imaginilor.

Pentru ca nu sunt foarte multe review-uri complete despre acest model, in special pentru dragii nostrii compatrioti si pe intelesul tuturor romanilor, in cele ce urmeaza voi face un review al acestui model.

Acest model este folosit la scara destul de larga in vest si SUA pentru editarea in lighroom, dovedindu-se una din cele mai rapide metode de editare. Evident ca sunt multe alte metode, precum controller-ul de la Logitech, controller-ul de XBox sau PlayStation, sau cel de la Loupedeck, special coneput pentru Lightroom. Insa acesta din urma nu a intrat inca in productie si se preconizeaza un pret de 300$, ceea ce nu va fi deloc incurajator pentru cei ce doresc ceva mai ieftin.

Nici controller-ul de la PaletteGear nu e departe de concurentul de la Loupedeck, insa si aici vorbim de o investitie uriasa si mult mai mult spatiu ocupat pe biroul de lucru. Intr-adevar acest controller este modular si are avantajul de a se folosi de la 1 buton pana la un numar infinit pentru asocierea de functii lightroom.

Revenind la controllerul nostru, cel de la Behringer s-a dovedit alegerea potrivita in randul fotografilor pentru ca nu ocupa nici mult spatiu, este destul de prietenos pentru utilizator si are un cost de bun simt. Poate fi gasit pe amazon la aproximativ $60, insa garantia poate reprezenta o problema in caz de defectiuni, sau cel mai sigur, de la partenerul nostru in acest review, ZeedoShop, cu un cost de 302lei si garantie in conformitate cu legislatia romaneasca. Sa nu uitam ca nu va costa nimic transportul, fata de amazon unde mai cheltuim inca $20 pentru acest lucru. In cateva cuvinte, cred ca merita.

Sa incepem review-ul zic, nu?

UNBOXING – bine construit si de calitate

Pana una alta incep review-ul prin prezentarea pachetului in care se livreaza controllerul. Cutia, din carton evident 🙂 in care se afla controllerul, protejat de polistiren, cablul USB, destul de lung chiar si manualul de utilizare. Cei de la Behringer s-au gandit ca ar fi frumos sa ne faca un cadou si anume un abtibild cu logo-ul lor. Foarte frumos!

Controllerul se prezinta bine, are un aspect ingrijit si lasa o impresie buna la capitolul calitate.

ⒸBehringer.com

Knob-urile au un aspect placut la atingere si rotatie stanga-dreapta infinita, cu functia de encoder, resetandu-se ori de cate ori se trece de la o imagine la alta. De asemenea butoanele din cauciuc sunt bine construite si dimensionate, lasand o impresie placuta la atingere. Si nu in ultimul rand fader-ul este bine pozitionat cu o constructie ergonomica si foarte placut la atingere si miscare.

Pe spate, controllerul are 4 picioruse generoase, din cauciuc, care vor fi de un real folos in a nu aluneca de colo-colo pe birou. Chiar e stabil si pare de incredere.

SOFTWARE – usor de folosit, intuitiv

Ⓒ midi2lightroom.com

Da, urmatoarea intrebare ar fi “Bine, dar cu ce program il folosesc pentru Lightroom?”.

True! Ei bine, se pare ca sunt niste baieti americani foarte generosi, care au dezvoltat un program gratuit pentru asocierea de functii cu Lightroom si poate fi folosit cu incredere. Pe acesta de altfel il folosesc si eu si merita toti banii 😛 ! Da, corect am zis ca e gratis, deci merita!

Softul de care vorbesc se numeste MIDI2LR si poate fi descarcat de pe midi2lightroom.com.

Acesta vine cu cateva functii pre-programate sau mai bine zis cateva preset-uri, insa cei care au facut programarile, le-au facut dupa bunul plac si stilul pe care ei il folosesc in editare. 

Dupa ce ati descarcat soft-ul midi2lr, veti avea o surpriza extrem de placuta sa vedeti ca se regasesc inclusiv 2 layout-uri cu functii asemenatoare celor de la Pusherlabs (mai jos), pe care sa le folositi daca vi se potrivesc si sa le printati pe hartie autocolant.

Dar sincer, eu va incurajez sa va adaptati controllerul si functiile asa cum aveti stilul de lucru pentru o mai buna adaptare. Spre exemplu, niciunii nu au configurat fader-ul din dreapta, fader care mie imi pare extrem de util pentru saturatie si vibranta. Dar asta este alta mancare de peste si voi detalia in video cum mi-am configurat cotrollerul.

Ⓒ Pusherlabs

Am mai observat ca pentru utilizare unii folosesc fie hartie autocolanta pentru a sti ce functie ocupa fiecare buton sau, ca si solutie de unde sa va inspirati ar fi layout-ul celor de la Pusherlabs. Daca vi se pare un layout util si ideal pentru voi, va incurajez sa il comandati direct de la ei, pretul ar fi undeva la 30$ cu tot cu livrare.

In review-ul video ce urmeaza, va voi arata exact cum sa conectati controller-ul la Lightroom si cum sa setati diverse functii inclusiv modul in care lucrez cu el.

IMPRESII – timp de prelucrare mai mic

Pai, ca si prima impresie pot spune ca e foarte tare modul de lucru pe knob-uri in loc sa te plimbi cu mouse-ul pe fiecare fader in Lightroom. Mult mai rapid si mai la indemana. Eu, ca si fotograf de nunta, il folosesc imediat sub tastatura si am la indemana si alte functii care imi sunt greu de adaptat pe controller. Mouse-ul este la locul lui in caz ca am nevoie de ceva suplimentar.

Pot spune ca la inceput poate parea putin greu si ca ar incetini din viteza, si asta doar pentru ca nu prea esti obisnuit unde sunt acele functii pe knob-uri. Pana inveti asezarea lor pe controller poate parea putin peste mana. Dar culmea, chiar nu e, si chiar am sporit viteza de lucru in mai putin de 1 saptamana de utilizare.

Soft-ul are atat de multe functii incat poti lucra doar pe controller fara sa mai folosesti mouse-ul, dar asta vine in timp si prin exercitiu.

Eu am creat un layout propriu plecand de la cel de la pusherlabs, pentru ca nu ma simteam tocmai ok cu modul de asezare al functiilor. Imediat ce finalizez layout-ul il voi publica aici pentru download si puteti sa il folositi si voi.

Din ce am observat in editarea fotografiilor, cel putin in stilul pe care eu il abordez, nu folosesc mai mult de 11-12 functii incat sa am nevoie de intregul controller, insa lucrul acesta se poate imbunatatii in timp.

Spre exemplu, eu aplic un preset general pe cam toate fotografiile mele, dupa care adaptez fiecare imagine. Lucrul direct pe controller pot spune ca a adus o scurtare cu pana la 50% in unele cazuri, a timpului pe care il petrec pe editare.

Imi place foarte mult ca iti gasesti foarte repede comenzile, chiar daca nu le-ai invatat inca pe controller, si asta reprezinta un avantaj.

Controller-ul dispune de 2 layere, A si B, ceea ce inseamna ca pe fiecare knob pot fi asociate 2 functii, rezultand un total de 16 functii folosite prin rotire. Knob-urile dispun si de o functie prin apasare, ca un buton, ce rezulta inca 16 functii asociate.

Ca si exemplu pe care il pot oferi la modul in care lucrez, pe knob-ul 1 am asociat pe layer A functia de “Exposure”, la apasare “reset-Exposure”, iar pe layer B “Temp” si la apasare “reset-Temp”.

Evident ca puteti aseza functiile asa cum credeti ca le folositi mai des pentru o mai buna organizare. Ca si observatie, fata de fotografia de mai jos, cei de la Pusherlabs au reusit introducerea a 76 functii si 8 preset-uri, care duc acest controller la categoria “Next Level”.

In schimb, ce mi s-a parut ciudat a fost neasocierea vreunei functii pe fader-ul din dreapta. Este drept ca nu este motorizat pentru a reveni la punctul 0, dar am reusit cu succes asocierea si testarea pe layer A a Saturatiei si layer B a Vibrantei. Si aici am sa vin cu un exemplu practic pe care il voi detalia si in video, am redus maxim saturatia(alb-negru) pe o fotografie, iar fader-ul a ramas tras la minim. Am trecut la urmatoarea fotografie si am zis ca am nevoie sa fac aceeasi operatiune. Evident ca nu puteam duce fader-ul mai jos de punctul minim, la care se afla deja. Am observat ca, ducand fader-ul inapoi spre punctul 0 (la mijloc), functia s-a activat automat prin aducerea la 0. Ceea ce mi-a permis din nou reducerea saturatiei la minim. Ca si concluzie pe fader, poate fi folosit cu succes pentru orice functie.

Ⓒ Pusherlabs

Mai multe detalii despre modul in care poti lucra sau lucrez eu cu acest controller vor urma in clipul la care lucrez si sper sa fie gata in curand.

CONCLUZII – pro si contra

Pro

> scurteaza timpul de lucru cu pana la 50%

> mult mai prietenos fata de mouse si tastatura

> ieftin si accesibil

> software gratuit

> interfata software usor de folosit

> calitate buna a materialelor

> functii suficiente pentru a adapta orice stil de lucru (76 functii, 8 preset-uri)

> sincronizare usoara cu lightroom

Contra

> dureaza pana se integreaza cu stilul de lucru

> 2-3 ore pana se programeaza functiile de lucru

> inca un dispozitiv pe birou


 

Multumesc pentru timpul vostru!

Astept cu drag si opinia voastra dar si alte propuneri de review pe alt tip de echipamente.


Surse: 

www.pusherlabs.com

http://www.music-group.com/brand/behringer/home

http://midi2lightroom.com/